A MADÁRBARÁTSÁG ESZKÖZEI

Mi kell ahhoz, hogy eredményesen tudjuk megfigyelni és felismerni a kedvenceinket?
Két dolog: első a távcső, második a madárhatározó.

A MADÁRBARÁTSÁG ELSŐ LÉPÉSEI

 

Amikor már megvan az elhatározás, a távcső a nyakunkban, madaras könyv a kezünkben, indulás!

Kezdetben érdemes kimenni egy ritkábban látogatott erdő szélre vagy vizes élőhelyre, s ott kipróbálni a távcsövet. Ne kell aggódni, ha első pár alkalommal nem tudjuk megtalálni kapásból a madarat, de gyakorlással egyre hamarabb sikerül elcsípni.

Ezután következhet a fajmeghatározás. Mi a különbség a szén- és a kékcinege között?! Rátaláltunk egy óriási nagy fekete harkályra, majd pedig szembejött egy kisebb, de zöldebb példány. Csapjuk fel hamar a határozót, hadd bővüljön a fajismeretünk! Legtöbbünk a nagykócsagot és a szürke gémet már vígan felismeri. De ott abban a könyvben mit keres egy másik fehér madár, amely valamivel kisebb? Aztán már benne is találjuk magunkat abban a körben, ahol kiderül: az egyik madár szoborstratégiával, a másik mozgékonyabb módon vadászik.

 

Idővel a könyvespolcunkon megjelennek Fekete István, Schmidt Egon, később Haraszthy László könyvei. Majd pedig amit olvasunk, látni is szeretnénk, és a nyomukba eredünk. Hamarosan a csilpcsalpfüzike neve már ismerősen cseng a fülünkben, s felkapjuk a fejünket arra, hogy hol láttak éppen örvös légykapót.

Tél végén izgatottan várhatjuk az első mezei pacsirta énekét, s amikor az énekes rigót meghalljuk, kellemesen beleborzongunk. Fokról fokra megismerkedünk a fülemüle csattogásával, akárcsak a csicsörke vidámkodásával. A sziszegő füzike első beazonosítása már jóérzéssel tölt el, de a madárhangkórusból még vannak tisztázásra váró tételek.

Persze az is lehet, hogy a madarak utáni járkálás közben egyre többször hajolunk le, egy hüllő, bogár láttán. Vagy ki tudja, talán a vadvirágok színpompája is elvarázsol. A természet millió ajándéka közül, hogy melyiket választjuk, a mi döntésünk. Az viszont biztos, hogy kevés olyan dolog van a Földön, ami annyi élményt nyújt, mint a természetjárás. Éljünk hát vele!

A MADÁRBARÁTSÁG ESZKÖZEI

 

Mi kell ahhoz, hogy eredményesen tudjuk megfigyelni és felismerni a kedvenceinket? Két dolog: első a távcső, második a madárhatározó.

 

TÁVCSŐ

De milyennel érdemes útnak indulni? Az eszköz kiválasztásánál két fő szempontot kell figyelembe venni: a nagyítást és a lencseátmérőt. Persze ezen túl még számtalan fontos dolog létezik: súly, szürkületi érték satöbbi. Madármegfigyelésre a nyolcszorostól a tizenkétszeres nagyításig szokták javasolni. Legtöbbünknek az aranyközépút, azaz a tízszeres vált be.

Az objektív méretének meghatározása alap a kukker vásárlásakor. Ennél főszabály, minél nagyobb, annál több fényt gyűjt, viszont annál nehezebb is. Itt a harminctól ötven milliméterig szokás választani.

A legfontosabb, hogy az eszköz optikailag kifogástalan legyen. Mindenképpen ki kell próbálni, hogy élesre lehet-e állítani. Kerüljük a filléres darabokat, inkább a középkategóriától érdemes válogatni.

 

MADÁRHATÁROZÓ

Másik elengedhetetlen kellék a madárhatározó. Keresgéljünk inkább olyat, ami nem fényképes. A rajzos, festményes verziókban hangsúlyozzák ki jobban azokat a faji jellemzőket, melyekre érdemes odafigyelni. Ha valaki csak most ismerkedik a madarakkal, de nincsenek örök életre szóló ambíciói, kedvcsinálónak kezdheti egy kisebb terjedelmű kiadvánnyal. Aki viszont már egy kicsit beleásta magát a témába, profi határozót fog majd rongyosra forgatni.

Ezeken túlmenően idővel persze szükség lehet majd spektívre, állványra, és talán a túraboltokat is gyakrabban látogatjuk.